Geen afgeronde opleiding, weinig relevante werkervaring, zit al vier jaar thuis… voor de meeste organisaties is zo’n profiel al meteen niet interessant. Toch merken wij al een tijd dat bij onze werknemers cv’s en diploma’s niet de belangrijkste indicaties zijn van skills.

De meeste van onze Buitengewone Talenten hebben niet het ‘perfecte cv’. Als je een arbeidsbeperking hebt, is het vaak lastig om een cv op te vullen. Je mag er alleen een opleiding op zetten waar je een diploma voor hebt gehaald, maar wat nou als je door je beperking bent uitgevallen? Wat moet je dan met alle dingen die je wel hebt geleerd?

Dus je hebt het niet alleen moeilijker door je beperking, je hebt ook nog eens een ‘achterstand’ bij het vinden van een baan.

Daarom zijn we bij het eerste kennismakingsgesprek vaak al snel uitgepraat over werkervaring, en komen we op het onderwerp van hobby’s. Het is altijd gaaf om te zien dat mensen bij werkervaring nog timide zijn, maar bij hobby’s echt aan gaan. Zo is een belangrijk onderdeel van sommige games ‘grinden’ (in bijvoorbeeld World of Warcraft, League of Legends). Dat betekent dat je urenlang dezelfde dingen doet in het spel om sterker te worden of zeldzame wapens te verdienen. Wij zien in zo’n hobby een sterke aanleg voor langdurige focus. En in een achtergrond bij een (onafgemaakte) IT-opleiding ontdekken we affiniteit met IT en data.

Er zijn allerlei hobby’s die blijk geven van onopgemerkt talent. Wij zagen bijvoorbeeld Warhammer 40k voorbij komen, waar je een goed oog voor detail en strategie gebruikt bij het spelen. Of het ontdekken en creëren van structuren met Lego, wat veel kinderen leuk vinden, maar waar volwassenen een serieuze hobby van kunnen maken.

Deze ervaring zorgt ervoor dat we anders moeten kijken naar onze selectie van kandidaten. Steeds vaker zie je discussie over skills in plaats van diploma’s. In recente items van het Financieel Dagblad bijvoorbeeld, of onderzoeken van TNO over de arbeidsmarkttransitie. Een ontwikkeling in die trend is het skillspaspoort, dat op andere wijze aantoont wat je kan, wie je bent en wat je wil dan een traditioneel cv. Dat vinden wij erg interessant.

Binnen GROVER beoordelen we dus niet op cv. Motivatie en skills zijn belangrijker. Aan de hand van concrete projecten geven we jou de kans om te ontdekken wat je echt kan. Dus heb jij gaten in je cv, maar wel grote passie voor een hobby en affiniteit met IT? Dan gaan we daar graag met jou over in gesprek.