Een sterk team kent mensen met verschillende interesses en vaardigheden, zodat sterke en zwakke kanten elkaar aanvullen. Robotic Process Automation (RPA) heeft de potentie om een team aan te vullen met technologie. Routinetaken die veel tijd en motivatie kosten of vacatures opleveren die moeilijk te vullen zijn, kunnen met RPA geautomatiseerd worden. Zo kan een software robot een belangrijk onderdeel van de werkvloer worden.

De onzichtbare robot-collega

Bij GROVER underdogs maken we gebruik van zulke software robots, die de kracht van onze werknemers aanvullen. Een RPA is een robot zonder mechanisch lichaam: je ziet en hoort hem niet. Het is software die elke muisklik of toetsaanslag die een mens maakt na kan doen. Zo’n robot kan een scherm lezen, dingen aanklikken, tekst kopiëren, plakken en typen. De efficiëntie en nauwkeurigheid van RPAs brengen grote voordelen met zich mee:

  • Minder fouten zorgt voor hogere kwaliteit van het werkproces.
  • Razendsnel werken zorgt voor tijdwinst.
  • Zelfstandige werking laat mensen concentreren op andere werkzaamheden.
  • Inzetbaar voor zowel grote processen als kleinere taken.

Veelzijdige toepassing

Een RPA kan een verscheidenheid aan taken op digitale systemen uitvoeren. De RPA-ontwikkelaar programmeert alle regels en handelingen van een specifieke taak, zoals het overzetten van nieuwe klantgegevens uit contactformulieren naar het financiële administratie- of crm-systeem. Daar is geen mensenhand meer voor nodig. Door het inbouwen van logica zijn zeer ingewikkelde processen te automatiseren, van het genereren van rapporten tot het afhandelen van financiële transacties.

RPA ondersteunt menselijke werknemers

Het belangrijke aspect van RPA is de samenwerking tussen mens en robot. RPA is geen kunstmatige intelligentie (AI). RPA is gericht op het automatiseren van gestructureerde en repetitieve taken, terwijl AI zich richt op het simuleren van menselijke intelligentie en zelflerend is. Wat een RPA kan doen, is beperkt tot de taak waarvoor hij is geprogrammeerd. Een RPA is dus zeer gespecialiseerd. En om iets met het werk van de RPA te doen, zijn mensen nodig.

De RPAs van GROVER underdogs

Zo’n robot-collega kan van diverse scholen afkomen. UIpath, Microsoft’s Power Automate en Automation Anywhere zijn allemaal softwareleveranciers voor het ontwikkelen van RPAs. Daarmee bouwen onze buitengewone talenten zelf RPAs voor bepaalde taken in een project waarvan de automatisering een uitkomst is.

Kortom, het inzetten van RPA heeft als voordeel dat het werkdruk kan verlagen en tijdwinst oplevert. Door routinetaken te automatiseren, komt er menselijke arbeid vrij voor werkzaamheden waarbij de nadruk ligt op probleemoplossing, samenwerking en innovatie. De software robot kan je zien als een ondersteunende collega, die routinetaken als gegevensinvoer snel en secuur uitvoert voor de rest van het team. Strategische inzet maakt van RPA een veelzijdig en soms onmisbaar instrument.

Weten of jouw proces of project geschikt is voor een robot-collega? Neem gerust contact met ons op!