Buitengewone Talenten

Wij geloven dat iedereen een talent heeft. Soms weet iemand dat alleen zelf nog niet. Zodra nieuwe collega’s hier op hun gemak zijn, gaan we voor onze underdogs aan de slag om te kijken waar iemand goed in is en wat iemand leuk vindt. Projectmatig ontdek je wat de mogelijkheden zijn en helpt GROVER underdogs jou door je op je sterke kanten in te zetten.

Buitengewone talenten, neurodivergente breinen, ADHD, autisme, Grover Underdogs

Inzetten op talenten

Neurodivergente breinen blinken uit op sommige vlakken ten koste van andere vlakken. Zo kan iemand met ADHD fantastisch verbanden zien en actie ondernemen, maar ook snel afgeleid raken of verlamd worden door besluitloosheid.

Door te bouwen op talenten, kunnen we buitengewone talenten ontdekken. Langdurige focus en detailgerichtheid, bijvoorbeeld. Daar tegenover staat dat iemand een stille werkplek nodig heeft. Bij GROVER underdogs kijken we naar het hele plaatje. Dat is ook fijn voor mensen met een gangbaar brein, want iedereen heeft grenzen en behoeften. En iedereen heeft talenten.

Neurodiversiteit

Veel van onze werknemers zijn neurodivergent. Met andere woorden, hun brein werkt anders dan normaal: anders dan het gangbare (neurotypische) brein. Het niet-gangbare brein krijgt een diagnose als AD(H)D of autisme, wat heel handig kan zijn of juist belemmerend. GROVER underdogs weet dat dat voor iedereen anders is. En dat geen twee breinen met dezelfde diagnose hetzelfde zijn.

Kracht van neurodiversiteit

  Neurodiverse teams hebben meer diverse ideeën dan enkel neurotypische teams

  Teams met gangbare en niet-gangbare breinen samen werken productiever

  Neurodivergente breinen hebben vaak buitengewone talenten

Deel team Grover Underdogs zit buiten op een betonnen trap. Ben, Giedo, Chris, Yjani, Levi, Patrick B., Johan, Andrea, Zoë, Patrick S., Gerbert

Een gat in het cv is geen probleem

 

Wat hebben Richard Branson, Steve Jobs en Joop van den Ende gemeen? Succes, dat zeker. Maar het zijn ook ondernemers zonder een papiertje. Kortom: dropouts. GROVER gelooft dat een papiertje niet de enige – of beste – manier is om talent te bepalen. En of het nu gaat om dropouts of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt: wij willen bijdragen aan een inclusieve arbeidsmarkt, specifiek op het gebied van Data en ICT.