De kracht van GROVER underdogs is dat daar al veel mensen werken die de wereld van afstand tot de arbeidsmarkt uit eigen ervaring kennen

“We zien werk als medicijn”

Wendela Verboom is trajectbegeleider bij GGZ Rivierduinen en helpt cliënten met (ernstige) psychiatrische aandoeningen aan een baan. Ze is blij met GROVER underdogs die haar cliënt goed begeleidde in zijn zoektocht naar een vaste baan. “Het eerste gesprek bij Giedo was voor de cliënt erg spannend, maar ik zag dat hij al snel ontdooide.”  

Wendela werkt in een team met psychiaters, psychologen, maatschappelijk werkers en casemanagers om cliënten weer aan het werk te krijgen. “We zien werk als medicijn,” vertelt Wendela. “Het geeft niet alleen een reden om uit bed te stappen, maar een baan levert meer op: sociale contacten, inkomen, status, zingeving en ontwikkelingsmogelijkheden. Werken helpt om symptomen en klachten beter de baas te blijven, het geeft afleiding. Een baan helpt dus enorm bij het herstel.”

“Eén van onze cliënten met een autismespectrumstoornis liet weten dat hij graag weer mee wilde doen in het werkproces. Omdat hij alweer een tijdje thuis zat, was er een drempel ontstaan om weer aan de slag te gaan. Samen gingen we op zoek naar een geschikte werkplek en deze vonden we bij GROVER underdogs. Giedo Lankhorst van GROVER underdogs is een heel prettig persoon en ik merkte al tijdens het eerste gesprek -wat de cliënt best wel spannend vond- dat de cliënt door Giedo al snel ontdooide. Dat was heel fijn en positief om te zien.”

 

Pizza-avonden

Er bleek een klik te zijn. Er volgde een periode van drie maanden waarin de cliënt een werkervaringsplaats kreeg. Dit verliep erg goed, waarna hij een contract kreeg aangeboden. “GROVER underdogs dacht heel goed in zaken mee. Zo bleek het voor de cliënt te intensief om elke dag naar kantoor te gaan en mocht hij wat vaker thuis werken.”

GROVER underdogs investeert in medewerkers en houdt onder andere pizza-avonden waarbij alle medewerkers elkaar ontmoeten. “Dat sociale contact was iets wat mijn cliënt in eerste instantie spannend vond, omdat hij autisme heeft. Het is mooi om te zien hoe GROVER underdogs toch dat onderlinge contact en die saamhorigheid weet te vergroten.”

“Het beste aan het dienstverband vond ik dat er geen hoge eisen waren als het gaat om soft skills. Dat scheelt veel stress vergeleken met een gewone kantoorbaan.”

On the job

Na een periode van ‘proefplaatsing’ volgde er het aanbod van een contract van twintig uur per week. De cliënt had wat twijfels over die hoeveelheid uren, maar dat werd door Giedo zonder problemen bijgesteld naar zestien uur. Toch blijkt een baan in de IT niet de perfecte werkplek voor de cliënt. Daarom besluit hij te stoppen. “Hij wilde toch aan de slag met zijn handen en het liefst buiten zijn. Hij merkte dat te lang achter de computer zitten, hem lichamelijke klachten gaf. We waren heel blij en dankbaar dat de cliënt daar via deze proefplaatsing achter is gekomen. De cliënt besloot daarna voor een carrière in de buitendienst.”

De cliënt laat weten erg blij te zijn met de werkervaring bij GROVER underdogs: “Het beste aan het dienstverband vond ik dat er geen hoge eisen waren als het gaat om soft skills. Het is een goede werkomgeving om dit op je eigen tempo toe te passen of te ontwikkelen. Dat scheelt veel stress vergeleken met een reguliere kantoorbaan.”

Volgens Wendela is deze werkervaringsplek bij GROVER underdogs ook daardoor een succes te noemen. “Mijn cliënt had zo de perfecte gelegenheid om te ontdekken of de baan iets voor hem was. Zoiets merk je pas echt ‘on the job’. Door de goede ervaringen en de fijne samenwerking gaan we zeker weer langs bij GROVER underdogs als we een cliënt hebben die ook een baan in de IT overweegt.”

 

Mooie ervaring

Gelukkig zijn er al veel mogelijkheden bij bedrijven om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te plaatsen. Toch is GROVER underdogs net even anders, stelt Wendela. “De kracht van GROVER underdogs is dat daar al veel mensen werken die de wereld van afstand tot de arbeidsmarkt uit eigen ervaring kennen.”

Samengevat heeft de samenwerking met GROVER underdogs geleid tot een mooi traject, ondanks dat de cliënt niet koos voor een carrière in de IT. “Het heeft de cliënt een mooie ervaring gegeven die hem hielp bij het maken van zijn werkkeuze. Dat heeft voor de cliënt veel duidelijkheid gegeven en een verandering in gang gezet die heel bijzonder is.”

Hij wilde toch aan de slag met zijn handen en het liefst buiten zijn. We waren heel blij en dankbaar dat de cliënt daar via deze proefplaatsing achter is gekomen.

Wat is een IPS-traject?

IPS staat voor Individuele Plaatsing en Steun en is een effectieve re-integratiemethode die start vanuit een GGZ-behandeling. Een van de grote voordelen van een IPS-traject, is dat cliënten geen opleiding nodig hebben om bij een bedrijf aan de slag te gaan. Als een training vereist is, wordt deze op de werkplek zelf aangeboden. De IPS-trajectbegeleiders bieden in het hele proces ondersteuning rond werk en inkomen en blijven betrokken, zo lang mogelijk als gewenst – met een maximale duur van drie jaar.

 

Lees meer succesverhalen

The posts you requested could not be found. Try changing your module settings or create some new posts.
The posts you requested could not be found. Try changing your module settings or create some new posts.