Iedereen die wil werken een kans. Op de Underdogs Academy bieden we iedereen de kans om aan de slag te gaan in de IT. Of je nu uit een andere branche komt en geen relevante opleiding hebt, of misschien lastig aan een baan komt door autisme of een (chronische) ziekte.

Onze Academy is een verlenging van GROVER underdogs, ons datamanagementbedrijf waar neurodivergente Talenten – zoals mensen met autisme of ADHD – centraal staan. Zij hebben juist dé vaardigheden en talenten in huis die nodig zijn om datakwaliteit te verbeteren. Denk aan focus, precisie en gedrevenheid. We laten zien dat deze vaardigheden juist een kracht zijn.

Met de Underdogs Academy gaan we een stap verder: een veilige, kleinschalige leeromgeving waar deelnemers IT- en werknemersvaardigheden ontwikkelen. Zo bereiden we hen voor op een ‘reguliere’ baan in de IT, zonder druk en met de juiste begeleiding.

Een veilige werkomgeving

Een werkplek waar je je veilig voelt, zodat je er prettig kunt werken, het zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn. Voor Vivian een transvrouw met autisme en een van de Talenten van de Academy, is dat helaas niet zo. Ze is daarom erg blij dat ze die veiligheid wel voelt op de Academy. “Hier voelde ik mij al snel geaccepteerd. Dat komt echt door de combinatie van collega’s en hoe Andrea en Giedo dit aanpakken. Zonder veilige omgeving, kun je niks leren. Dan ben je alleen maar bezig met je omgeving.”

Groei: meer banen maar ook meer uitdagingen

Het team van GROVER underdogs groeit snel! Veel neurodivergente mensen willen (weer) aan het werk, maar hebben daarbij ondersteuning nodig. Jobcoaches brengen ons in contact met potentiële collega’s. Samen kijken we welke Talenten we aan het werk kunnen helpen binnen de IT.

Andrea Verveer, Talent Scout bij GROVER underdogs én begeleider op de Underdogs Academy, vertelt tegen welke groei-uitdaging we aanliepen: “Begeleiding, aandacht en persoonlijk contact, zijn heel belangrijk voor onze collega’s. Dat is nodig zodat zij zich kunnen ontwikkelen. Zeker voor nieuwe collega’s. Nu ons team bij GROVER underdogs groeit, zien we dat er minder tijd is voor die één-op-één begeleiding. Terwijl ons doel is om het begeleidingsniveau hoog te houden, zodat we werkplekken van kwaliteit blijven bieden aan onze collega’s.”

Begeleiding en extra aandacht op de Underdogs Academy

Om dat doel te bereiken, zetten we de Underdogs Academy op. Een verlenging van wat we al deden maar dan op kleinere schaal. Op een aparte locatie, in een klein team, met meer begeleiding, met kleinere opdrachten en zonder harde deadlines. Tijdens dit leerwerktraject hebben we de tijd om de deelnemers te begeleiden, hen te helpen ontwikkelen en persoonlijk te laten groeien!

Op de Academy combineren we IT-skills met werknemersvaardigheden. Sommige Talenten hebben al een IT-achtergrond, anderen ontdekken hier welke IT-richting bij hen past, zoals GIS, Excel of Power BI. Theoretische kennis halen we uit (online) trainingen, terwijl praktijkervaring wordt opgedaan via echte data-opdrachten. Omdat leren centraal staat, werken we zonder tijdsdruk en is er ruimte voor vragen.

Werknemersvaardigheden – zoals op tijd komen, afmelden bij ziekte en samenwerken – zijn minstens zo belangrijk. Andrea: “Het onderdeel zijn van een team, is belangrijk voor onze Talenten. In het begin is dat allemaal nog onwennig, maar al snel vindt iedereen zijn plek. Ook zie ik dat de Talenten zich ontwikkelen op gebied van zelfstandigheid. Waar ik eerst veel bevestiging moest geven, is dat nu veel minder.”

Op tijd komen

Het klinkt voor veel mensen als gesneden koek: je bent op tijd op het werk. Maar wanneer je een tijd thuis hebt gezeten, kan het plannen én uitvoeren van de reis een opgave an sich zijn. Mark, één van de Talenten van de pilotgroep, vertelt: “Op mijn vorige werkplek had ik het treinreizen al een aantal keer gedaan. Dat maakte het nu makkelijker om de reis te overzien. Nu doe ik dat voor de Underdogs Academy meerdere keren in de week en is het normaal dat ik aanwezig ben op de afgesproken dagen en tijden. Daar ben ik best trots op.”

Tussen het leren en uitvoeren door, is er tijd voor reflectiegesprekken. Samen met het Talent bekijken we of deze IT-tak bij hen past. Waarom wel of waarom niet? Zo helpen we hen steeds een stapje verder richting een baan in de IT.

Pilot met vier Talenten

De eerste pilotgroep van vier Talenten hebben inmiddels het leerwerktraject op onze Academy afgerond. De Talenten werkten drie dagen in de week aan hun vaardigheden op onze locatie in Gouda. Andrea of Giedo, onze begeleiders, was altijd aanwezig voor vragen en evaluatie zowel qua projectinhoud als op persoonlijk vlak. “Het was fijn dat Andrea of Giedo altijd fysiek aanwezig waren. Daardoor voelde het laagdrempelig om hen iets te vragen”, vertelt Mark, een van de Talenten.

Onze pilot gaf ons inzichten. Bijvoorbeeld dat de begeleider meer inhoudelijke IT-kennis nodig heeft. Voordat we met het volgende leerwerktraject starten, voegen we die begeleider daarom toe aan ons team!

Hoge vraag blijft

Ondanks de uitbreiding blijft de vraag naar dit soort werkplekken hoog! We kijken daarom uit naar de start van een nieuwe groep medio april 2025. Met een nieuwe begeleider én met een week van vijf in plaats van drie dagen waarin iedere Talent zijn of haar eigen werkweek kan inplannen, willen we onze Academy nog meer vormgeven. We verwachten een nieuwe informatiemiddag te organiseren in maart 2025. Wil je je daarvoor aanmelden? Stuur dan een mailtje naar: welkom@grover.nl.

Opleidingspartners

Hands-on-leren. Leren terwijl je met een échte opdracht bezig bent. Een opdracht waarvan het resultaat ook echt gebruikt wordt. Daar zetten we op in bij onze Academy.

Daarom hebben we opdrachten nodig van organisaties die hun datakwaliteit willen verbeteren én tegelijkertijd sociaal willen bijdragen. Een voorbeeld hiervan is onze opleidingspartner HSG, die hun CRM door onze Talenten laat vullen met klantgegevens. Heb jij een passende data-opdracht? We horen het graag en bespreken vrijblijvend de mogelijkheden!