Overal waar concurrentie is, zijn underdogs. In een wedstrijd staan de underdogs als zwakkere partij tegenover de favoriet, die verwacht wordt te winnen. Zo ook op de arbeidsmarkt. Een baan zoeken betekent dat je een zo goed mogelijk cv toont om de functie te scoren. Volgens Kansrijk Nederland zijn er 1,5 miljoen mensen die thuiszitten terwijl ze wel zouden kunnen en willen werken. Maar door een arbeidsbeperking of ervaringsachterstand hebben zij een zwakke positie tegenover alle concurrentie.
Buitengewone talenten en motivaties
Men verwacht van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt niet snel dat ze iets waardevols kunnen bijdragen. Daardoor worden ze ook niet snel aangenomen. Maar een beperking of ervaringsachterstand is maar één kant van de medaille. Vaak hebben zij juist bijzondere talenten of motivaties die je niet op een cv terugziet.
Kijk bijvoorbeeld eens naar de buitengewone talenten bij GROVER underdogs die door autisme juist langdurige focus bezitten en zeer nauwkeurig werken. Daarbij hoeft het naast een gebrek aan werkervaring niet te ontbreken aan levenservaring. Mensen die vaak ‘nee’ horen, pakken een kans met beide handen aan.
GROVER steunt de underdog
In een ongelijke maatschappij is iedereen uiteindelijk wel een beetje underdog. We vinden de wereld eerlijker als we de zwakkere partijen in de samenleving ondersteunen. Teams die harder moeten werken om te winnen steunen we liever dan partijen die door hun natuurlijke talent altijd de beste zijn. Onderzoek wijst uit dat we juist daarom graag voor de underdog zijn. Het geloof in underdogs staat symbool voor het geloof dat iedereen zijn eigen ongeluk of beperkte kansen kan overwinnen.