Ben jij al bekend met de Wet betaalbare huur (WBH) én het bijbehorende woningwaarderingsstelsel (WWS)? De Wet betaalbare huur is een nieuwe regelgeving die ervoor zorgt dat de huurprijzen in Nederland betaalbaar worden/blijven. Deze regelgeving is van toepassing op het bestaande woningwaarderingsstelsel dat de kwaliteit van een huurwoning bepaalt. Vanaf 1 juli 2024 is de wet ingegaan en gemeenten starten met het handhaven van de nieuwe regelgeving vanaf 1 januari 2025.
Als dataspecialist hielpen we eerder verschillende woningcorporaties met het bijwerken van hun WWS-gegevens. We maakten duizenden woningdossiers compleet met gegevens zoals oppervlakten en energielabels. Die data hebben corporaties nodig om te voldoen aan de nieuwe wetgeving. Met deze opdrachten vergrootten we onze kennis van de wet én de uitvoering. Op basis van onze kennis en ervaring zetten we de veranderingen voor jou kort op een rij. Ook vertellen we hoe we jou helpen om het data-werk te minimaliseren voor jouw team.
Wat is de Wet betaalbare huur?
Met de Wet betaalbare huur wil het kabinet de huren in Nederland weer betaalbaar maken. Betaalbaar houdt in dat huurprijzen in verhouding staan tot de kwaliteit van de woning en de punten volgens het woningwaarderingsstelsel. Dit geldt zowel voor huurders in de sociale sector als voor de middenhuur, waar de maximale huurprijzen nu strenger gereguleerd zijn.
Als verhuurder toets je de kwaliteit van jouw woningen al met het woningwaarderingsstelsel. Hier komt een puntenaantal uit dat de maximale huurprijs bepaalt. De manier van toetsen en het type huizen dat verplicht onder het stelsel valt, wordt door de WBH vernieuwd.
De Wet ging in op 1 juli 2024, maar de handhaving start op 1 januari 2025. De gemeente kan een verhuurder die zich niet houdt aan de vernieuwde Wet betaalbare huur een boete opleggen. Ook kunnen huurders zelf hun huurprijs controleren en bij een te hoge huurprijs contact open met jou als verhuurder.
Wat is het woningwaarderingsstelsel?
Het woningwaarderingsstelsel is hét systeem om de kwaliteit van woningen en daarmee de (maximale) huurprijzen vast te stellen. Een huurwoning scoort punten op bijvoorbeeld:
- Oppervlakten
- Energielabels
- Buitenruimten
- Een los toilet
- Extra faciliteiten zoals een thermostaatkraan
Woningen tot en met 143 punten zijn sociale huurwoningen. Woningen die tussen de 143 en 186 punten scoren, vallen onder de middenhuur en de woningen die 187 of hoger scoren, behoren tot de vrije sector.
Op basis van het aantal punten stel je als verhuurder je maximale huurprijzen vast. In de wet zijn die maximumprijzen per puntenaantal vastgelegd. Dit standaardiseert de huurprijzen én zorgt voor de betaalbaarheid van de huur in Nederland. Door de Wet betaalbare huur verandert de uitvoering van het WWS. Wil je de huurprijs van jouw woning controleren? Gebruik de online tool ‘Huurprijscheck’ van de Huurcommissie.
Wat verandert er binnen het WWS?
De veranderingen voor de WWS-puntentelling, in het kort:
- Het toepassen van het woningwaarderingsstelsel is verplicht voor woningen in de sociale én in de midden sector. Voorheen was dat alleen verplicht voor de sociale sector.
- Maximeren van de WOZ-waarde. Door de vernieuwde Wet betaalbare huur, telt de WOZ-waarde voor maximaal 33% mee bij woningen vanaf 187 punten. Voorheen lag deze grens op 142 punten.
- Onder andere energielabels en buitenruimten zijn meer punten waard. Dit past beter bij de huidige wooneisen en -wensen.
- Waardering van monumenten: de maximale huurprijsopslag van 15% voor beschermde stads- en dorpsgezichten wordt verlaagd naar 5%. Dit geldt voor woningen gebouwd voor 1965.
Start(te) je een nieuwbouwproject na 1 juli 2024 maar wordt de bouw voor 1 januari 2028 uitgevoerd? Dan mag je voor maximaal 20 jaar een opslag van 10% rekenen voor je huurprijs. Op die manier wil het kabinet voorkomen dat nieuwbouwprojecten vertraging oplopen.
Wat moet je doen als woningbeheerder/verhuurder?
Deze verandering van de wet levert voor jou als verhuurder werk op. Je bent verplicht je gegevens bij te werken, je woningen (opnieuw) te toetsen aan het WWS én eventueel je huurprijzen aan te passen.
- Update de WWS-gegevens van je woningvoorraad.
Denk aan oppervlakten, energielabels en buitenruimten. Sommige gegevens kun je updaten aan de hand van je NEN2580 certificaten. Soms moet je woningen (opnieuw) laten inspecteren/meten. - De huurprijzen opnieuw berekenen.
Als je de gegevens van je woningen hebt bijgewerkt, berekenen je de WWS-puntenscore via de ‘Huurprijscheck van de Huurcommissie’. - Pas je huurprijzen aan.
Voor contracten van 1 juli 2024 of hierna, moet je de huurprijs gelijk afstemmen op de nieuwe regels om gemeentelijke boetes te voorkomen. Heb je een contract afgesloten vóór 1 juli 2024 én komt de waarde van de woning onder de 143 punten? Verlaag de huur naar de nieuwe standaard. Hiervoor heb je tot 1 juli 2025 de tijd. - Deel de puntentelling.
Voor contracten vanaf 1 januari 2025 ben je verplicht de puntentelling van de woning te delen met de huurder.
Nauwkeurige hulp bij het updaten van de gegevens in jouw woningvoorraad
Het updaten van de WWS-gegevens van jouw woningvoorraad is precies werk. Dat maakt het een tijdrovende klus. Zeker voor verhuurders met een groot woningbestand is het lastig om alle informatie te verzamelen. Niet alle gegevens zijn zo voor handen. Ons team is gespecialiseerd in precieze dataklussen en ondersteunt jou graag. We helpen jou en je team bij het verzamelen en het updaten van de gegevens van jouw gehele woningportfolio. Zo voldoe je niet alleen aan de nieuwe WBH, je hebt ook gelijk je eigen gegevens op orde. Dat werkt efficiënt en gemakkelijk voor jou en je collega’s!