Eind februari zijn we bij GROVER underdogs gestart met het uitvoeren van een onderzoek naar het verwerken van verzoeken binnen de Wet open overheid. Het doel van het onderzoek is om de huidige aanpak van de Woo-verwerkingsprocessen te analyseren bij gemeenten en inzichtelijk te maken waar de knelpunten liggen. Tot onze grote tevredenheid hebben al veel gemeenten de enquête ingevuld en zijn zij bereid hun waardevolle inzichten met ons te delen.
De Woo onder de loep: waarom dit onderzoek ertoe doet
Als dienstverlener aan gemeenten zien wij bij GROVER underdogs dagelijks de uitdagingen die de Wet open overheid met zich meebrengt. Deze wet, die op 1 mei 2022 in werking trad ter vervanging van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), stelt hogere eisen aan de snelheid en transparantie van informatieverstrekking door overheidsinstanties. De meest opvallende verandering? De ingekorte reactietermijn, om burgers sneller te voorzien van transparantie. In de praktijk zien we echter dat deze termijn vaak wordt overschreden: uit het rapport Schildpaddensoep van Open State Foundation, waarin is gekeken naar acht gemeenten, was de gemiddelde doorlooptijd van een verzoek 82 dagen. Dit is aanzienlijk langer dan de wettelijke reactietermijn van maximaal 42 dagen.
GROVER underdogs ondersteunt gemeenten bij het verwerken van Woo-verzoeken en heeft zo mee kunnen kijken in een gedeelte van het verwerkingsproces. Daarbij kwam de vraag naar boven voor een onderzoek. Hoe voeren gemeentes het Woo-verwerkingsproces uit en op welke wijze zou dit verbeterd kunnen worden?
Uitzonderingsgronden en datamaskering
Onze data- en informatiespecialisten bij GROVER underdogs hebben uitgebreide expertise opgebouwd in het zorgvuldig beheren van overheidsinformatie. We zijn gespecialiseerd in de correcte toepassing van alle de uitzonderingsgronden uit de Woo. Onze ervaring leert dat het correct toepassen van deze uitzonderingsgronden precisiewerk is dat veel tijd vraagt. Onze Talenten excelleren in het beoordelen van documenten, het identificeren van gevoelige informatie en het toepassen van de juiste maskering. Of het nu gaat om enkele documenten of complete databanken, onze flexibele en schaalbare aanpak zorgt voor consistente kwaliteit.
Doe mee aan ons onderzoek!
Om een helder beeld te krijgen van het Woo-verwerkingsproces, hebben we een uitgebreide enquête ontwikkeld speciaal voor gemeenten. In april 2025 zijn we actief begonnen met het benaderen van alle Nederlandse gemeenten. Naast het verzamelen van concrete cijfers, willen we ook uw perspectief en ervaringen als gemeente in kaart brengen.
De resultaten stromen binnen!
We zijn verheugd dat al veel gemeenten enthousiast hebben gereageerd en de enquête hebben ingevuld. Deze snelle respons geeft ons al waardevolle inzichten, maar we streven naar een nog breder beeld. Hoe meer gemeenten deelnemen, hoe beter we knelpunten kunnen identificeren en gerichte verbeteringen kunnen voorstellen.
Versterk ons onderzoek – vul vandaag nog de enquête in!
Heeft uw gemeente de enquête nog niet ingevuld? Grijp nu uw kans! Stuur ons direct een e-mail via augustina@grover.nl en ontvang de enquête binnen één werkdag. Uw input maakt het verschil in het verbeteren van Woo-processen voor alle gemeenten in Nederland.