Mensen met een arbeidsbeperking of een afstand tot de arbeidsmarkt hebben vaak talenten waarmee zij openstaande vacatures kunnen invullen. Toch blijven ze vaak onbenut. De no-riskpolis helpt werkgevers om deze getalenteerde werknemers in dienst te nemen, zonder financiële zorgen bij ziekte. Lees hoe jij deze regeling inzet voor jouw organisatie.
No-riskpolis als stimulans voor behalen van de banenafspraak
Bij GROVER underdogs vinden we deze talentverspilling zonde. Het kabinet is dat met ons eens en wil een handje helpen. Ze zette verschillende (financiële) regelingen op, waarmee ze werkgevers stimuleert mensen met een ziekte toch een baan te bieden. De no-riskpolis is daar een voorbeeld van. De overheid wil werkgevers stimuleren bij te dragen aan de banenafspraak die in 2013 is gemaakt: voor 2026 moeten er 125.000 extra banen gecreëerd zijn voor mensen met een arbeidsbeperking.
Wat houdt de no-riskpolis in?
De no-riskpolis is een regeling van de overheid die werkgevers financieel ontzorgt bij het aannemen van mensen met een arbeidsbeperking. Deze regeling biedt een loonkostenvergoeding wanneer de betreffende werknemer ziek wordt. Dit geldt voor werknemers met een:
- baanindicatie
- WIA-uitkering
- plaatsing vanuit de gemeente of het UWV
Mensen krijgen een baanindicatie als ze bijvoorbeeld een chronische ziekte hebben, mensen die eerder ziek waren of dat nog zijn, en hierdoor langere tijd niet kunnen werken.
Door de no-riskpolis loop je als werkgever minder financieel risico en is het aantrekkelijker om talenten in dienst te nemen die een extra steuntje in de rug nodig hebben. Voor werknemers vergroot de regeling de kans op een baan. Dat is voor hen van grote waarde, het geeft hen het gevoel iets toe te voegen aan de maatschappij, groeimogelijkheden en (financiële) zelfstandigheid.
Hoe lang is de regeling geldig?
De no-riskpolis geldt standaard voor vijf jaar, maar kan worden verlengd voor medewerkers die een ernstige ziekte hebben (gehad). Voor sommige werknemers, zoals mensen in het doelgroepenregister/ met een baanindicatie of met een eerdere Wajong-aanvraag, kan de regeling zelfs onbeperkt gelden.
Hoe vraag ik de no-riskpolis aan?
De no-riskpolis wordt automatisch van kracht bij het aannemen van een werknemer die hiervoor in aanmerking komt. Wil je zeker weten dat de polis voor jouw medewerker geldt? Controleer dit bij het UWV met een ‘informatieverzoek no-risk’, hiervoor moet de werknemer toestemming geven.
Let wel op dat je de werknemer tijdig ziek meldt bij het UWV om je te kunnen beroepen op de regeling. Je kunt de aanvraag voor de loonkostenvergoeding indienen tot een jaar nadat de werknemer ziek werd.
Wat betekent de polis voor mensen met een baanindicatie
Dankzij deze regeling kunnen meer mensen, met een afstand tot de arbeidsmarkt, aan het werk! Een van onze eigen Buitengewone Talenten, Ben, die door een recidive depressie plotseling uit kan vallen, heeft zo’n indicatie. Voor hem geldt dus de no-riskpolis. Zelf zegt hij hierover: “Ik ben blij met de regeling, ik voel me minder schuldig als ik uitval.” Ook legt hij uit wat deze baan voor hem betekent: “Ik heb er een hekel aan om permanent thuis te zitten. Dankzij GROVER ben ik van hobbyist gegroeid naar iemand met IT-werkervaring.”
Ontdek de kracht van Buitengewone Talenten
Wil je een maatschappelijke bijdrage leveren, maar vind je het ondanks deze regeling toch spannend om iemand aan te nemen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Ervaar de sterke vaardigheden van onze Buitengewone Talenten door jouw dataopdracht uit te besteden. Wij dragen het risico en begeleiden de talenten op een manier die bij hen past. Jij profiteert omdat dat dat werk dat al tijden blijft liggen, eindelijk wordt gedaan. Tegelijkertijd maken we samen met jou(w) opdracht sociale impact!
WIA: Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen
Als werkgever betaal je standaard voor elke werknemer, ook zonder afstand tot de arbeidsmarkt, premie voor de WIA. Dit is een verzekering voor het inkomensverlies door ziekte of handicap. Deze geldt voor werknemers die al langer dan twee jaar niet (volledig) kunnen werken.
Er zijn twee soorten WIA:
- WGA-uitkering – Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten
- IVA-uitkering – Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten