GROVER underdogs-talenten speuren de bodem af voor Ortageo

Ritme en routine bij het speuren in geografische informatiesystemen


Ingenieursbureau Ortageo heeft voor het uitvoeren van QuickScans bij bodemonderzoeken
de ideale hulp gevonden van GROVER underdogs-medewerkers Patrick en Johan. GROVER underdogs biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een veilige werkplek. Voor Johan en Patrick de ideale plaats om hun IT-talenten in te zetten en zo de werkdrukpieken bij Ortageo op te vangen.

Voordat in Nederland een groot  bouwproject van start gaat, start ingenieursbureau Ortageo een bodemonderzoek en valt bij Johan en Patrick een opdracht in de mailbox. Zij gaan dan direct aan de slag om de zogeheten QuickScans uit te voeren: ze verzamelen alle bodemkaarten van provincies, gemeentes en omgevingsdiensten en pluizen deze haarfijn uit op alle bodeminformatie. Hun rapport vol informatie over het grondwaterpeil, vervuiling, archeologische vondsten of zelfs de kans op bommen uit de Tweede Wereldoorlog ligt een paar dagen later klaar voor Ortageo.

Dit speurwerk in geografische informatiesystemen (GIS) is een ideale klus voor Patrick en Johan. Binnen no-time leerden ze tijdens een intensief en specialistisch inwerktraject van Ortageo de kneepjes van het vak en konden ze aan de slag. Wiebe Vollmuller van Ortageo is blij met deze hulp die de pieken in de werkdruk bij het ingenieursbureau opvangt. ,,Het is tijdrovend en repeterend werk om alle kaarten en bronnen op te vragen en te interpreteren. De mannen hebben daar een heel goed ritme en routine in gevonden. En ze houden hun ‘koppie’ erbij.”

Zelfvertrouwen

Medewerker Patrick ervoer twee jaar geleden bij GROVER underdogs een zachte landing en voelt zich daardoor volledig op zijn plek. Het bedrijf biedt werkplekken aan medewerkers die op afstand van de arbeidsmarkt stonden door diverse redenen zoals autisme, ADHD of dyslexie. ,,Het is een fijn bedrijf’’, vertelt Patrick. ,,Hier kon ik in zelf vertrouwen landen en ik vond rust in het werk door de extra flexibiliteit en aandacht die hier voor ons is.’’

Patrick houdt zich onder andere bezig met het opzetten van een dataroom voor een grote woningbelegger uit Amsterdam. Naast die dataroom is het werk voor Ortageo erg zingevend en uitdagend. ,,Ik haal er plezier uit om de kaarten overal vandaan te halen en op te vragen. Bij elke provincie en gemeente is het weer net even anders geregeld. Johan en ik weten dat onze bevindingen uiteindelijk in een rapport van Ortageo komen en dat daar belangrijke beslissingen aan hangen. Dit werk voegt enorm veel toe, dat is heel erg zinvol en fijn.”

Vragen

Wiebe Vollmuller van Ortageo zag het als een mooie kans om samen te werken met GROVER underdogs. Beide partijen ervaren positief voordeel: Ortageo kan mensen die in het autismespectrum vallen een kans bieden op de arbeidsmarkt en tegelijkertijd biedt GROVER underdogs ondersteuning tijdens piekmomenten in de werkdruk.

Ortageo bodemonderzoek vrachtwagen

,,Het was even afwachten hoe het zou gaan. Nu werken ze, na het intensieve inwerktraject, zo goed als zelfstandig voor ons.’’ Dat er medewerkers van GROVER underdogs binnen het autismespectrum vallen, brengt volgens Vollmuller geen extra uitdagingen met zich mee. Vollmuller begrijpt dat bedrijven behoudend zijn bij het inschakelen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt: ,,Ik snap dat het even zoeken is naar antwoorden op vragen als: ‘Hoeveel werk hebben we er alsnog zelf  aan?’ Maar na de opstartfase waarin we er tijd in geïnvesteerd hebben, merken we dat het ons erg veel oplevert.”

Secuur en betrouwbaar

Sjoerd Postma is bodemadviseur bij Ortageo en werkt vanuit Nijmegen heel nauw samen met Patrick en Johan. Hij poneert digitaal de nieuwe opdrachten om bodemkaarten op te speuren en uit te  zoeken. ,,Vaak wil ik de informatie binnen een week hebben, maar hebben ze het na een paar dagen al helemaal voor elkaar. Ze werken secuur en zijn betrouwbaar. Dat wij daarnaast als Ortageo hiermee ook een sociale verplichting vervullen is echt een hele mooie bonus.”

Ondertussen houden Patrick en zijn collega Johan van GROVER underdogs met veel plezier bij hoeveel uitzoekwerk ze al hebben gedaan voor Ortageo. Sinds november 2023 hebben ze al voor vijfentwintig locaties scans uitgevoerd. Patrick: ,,We houden de regio’s bij en het is heel leuk om te zien hoe het aantal groeit. Als ik op de radio of televisie  gebieden in Nederland voorbij hoor komen, dan herken ik ze vaak uit mijn werk.’’

Overigens hebben Patrick en Johan nog geen locatie onderzocht met een gevaar op vliegtuigbommen uit de Tweede  Wereldoorlog. ,,Nee, zo spannend is het nog niet geworden,” vertelt Patrick met een lach.

Project Ortageo – QuickScans

  • QuickScans voor bodemonderzoek op aanvraag

Systemen

  • Geografische informatiesystemen

Resultaten

  • Ondersteuning van het Ortageo team
  • Binnen no-time volledige informatie opgeleverd

Over Ortageo

Bij nieuwbouw- en herinrichtingsprojecten in stedelijke, industriële en landelijke gebieden is de ondergrond cruciaal. Ortageo biedt onafhankelijk advies over mogelijke risico’s bij bouw-, infra- en sloopprojecten. De gecertificeerde medewerkers van Ortageo zijn experts in bodemonderzoek, geohydrologie, saneringsbegeleiding, geotechniek en asbestinventarisatie. Meer weten? Kijk op www.ortageo.nl

Lees meer succesverhalen

Efficiency-verslaving op de werkvloer

Even ‘niets’ doen? Met de smartphone binnen handbereik kan er áltijd wel iets geregeld, verstuurd of gekocht worden. We zijn verslaafd geraakt aan efficiëntie. Niet alleen in ons dagelijks leven, ook op de werkvloer. We werken snel en dus goedkoop, het liefst...